Skilsmisse på menuen: Johannes forældre fortalte, at de gik fra hinanden under frokosten

Villa, Volvo og vovse er drømmen for mange. Faktisk vokser tre ud af fire børn op i en kernefamilie ifølge Danmarks Statistik, men det er ikke alle, der går rundt med dette ideal.

Af Jannick Elkjær

Johanne er ikke længere i chok, når hun tænker tilbage på sine forældres brud

Johannes forældre mødte hinanden på Århus Stiftstidende. Dette møde viste sig at være begyndelsen på et langt forhold. De havde været sammen i 12 år, indtil de en dag besluttede at stoppe deres forhold.

En ellers sædvanlig frokost blev på et splitsekund gjort meget usædvanlig. Johannes forældre fortalte under måltidet til Johanne og hendes lillebror, at de ikke skulle være sammen mere.

”Det var et kæmpe chok, lige da det skete,” fortæller Johanne. Fra en 11-årig piges syn lignede Johannes forældres forhold et ganske normalt forhold. Johanne hørte aldrig sine forældre skændes, hvorfor hun ikke havde set bruddet komme.

Skilsmissen var også positiv

Når Johanne kigger tilbage på forløbet, mener hun, at der er stor kontrast imellem nu og dengang. Dengang så hendes mor aldrig lykkelig ud på billeder, og nu er hun blevet en langt gladere person. Skilsmissen har altså også gjort noget positivt.

Det hele var underligt efter det lange forhold, men det blev hurtigt hverdag igen for Johanne. ”Som person har det ikke ændret mig, men mit syn på forhold har ændret sig rigtig meget,” siger Johanne.

Ifølge Johanne er ægteskab ikke et synonym med en god familie eller lykke. I blandt hendes vennekreds er der mange, der har travlt med at finde en kæreste og på sigt stifte en familie. Det er ikke tilfældet for Johanne: ”Jeg har fået et strong and independent woman-syn på forhold. Man skal kunne klare sig uden en partner.”

Det er vigtigt ikke at strække sig for langt i et forhold

”Man kan gå nok så meget til parterapi, sexologer og så videre, men hvis man ikke fungerer sammen, så er den kamp ikke værd at tage. Hvis man er bedre hver for sig, så skal man være det,” fortæller Johanne. Hendes forældre elskede hinanden, men de var ikke hinandens livs kærlighed. Derfor var det ifølge Johanne den rette beslutning for hele familien.

I hendes familie er der mange, der er gået fra hinanden. Udover hendes mor og far, så er blandt andet hendes mormor og morfar og fars bror blevet skilt. Altså er skilsmisser ikke uhørte i Johannes familie.

Den mest udbredte form for familie herhjemme i Danmark en kernefamilie. Denne familieform er ikke nødvendigvis den ideelle for Johanne: ”Jeg vil gerne have børn. Jeg vil gerne have en god familie, men det behøves ikke at være den klassiske kernefamilie. Det kan sagtens være, at det bliver det, men det er ikke et kriterie for mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *