Håndværkers fremtidsudsigter blev jævnet med jorden i retten

Torsdag den 21. november skulle en midaldrende mand i retten. Manden var selvstændig håndværker. Han havde ingen ansatte i sin virksomhed. Han var derfor yderst afhængig af, hvad dommen ville lyde på.

Af Jannick Elkjær

Retssagen foregik i retten i Roskilde

”Jeg vil ikke sige tak. Hold da op!” lød det fra den tiltalte mand, efter at dommen blev læst op. Dommens størrelse blev en overraskelse for ham.

Den midaldrende, tiltalte mand mødte op i retten uden nogen forsvarsadvokat. Han hilste pænt på politividnet, der havde fanget ham på fersk gerning. Uden for retslokalet gik snakken i mellem de to. Manden bar ikke nag og fortalte den garvede politibetjenten, at betjenten blot havde gjort sit arbejde ordentligt. Der var der ingen tvivl om, at betjenten havde ret, mente den tiltalte.

Det var mandens første gang i retten, og samtalen med betjenten virkede til at opløse de startnerver, som han formodentligt havde. Lige inden manden trådte ind i retslokalet, var der sågar et smil på læben og et fjoget grin:

”Bare jeg ikke ender på forsiden af Ekstra Bladet.”

Det var først senere, at de store konsekvenser gik op for manden.

Tirsdag den 3. september 2019 havde manden besluttet sig for at prøve sit nye legetøj. Han havde sat sig op på sin sorte Honda-motorcykel og drønede derudaf på Køgevejen mellem Roskilde og Køge. På selv samme vej i 2012 forekom en tragisk hændelse, da fire unge drenge slog sig selv ihjel, fordi de kørte for hurtigt og mistede herredømmet over deres bil.

”Det er en stor vej, og der kom slet ikke nogen,” fortalte manden i retten.

Men helt alene på vejen var han ikke. En politivogn lå på lur 100 meter væk og målte det fremadstormende køretøj til at blæse afsted med 104 km/t i en 50 km/t-zone.

I retten spurgte dommeren, om han ville erkende, at det var ham, der kørte på den sorte Honda.

”Ja ja, selvfølgelig. Jeg har dummet mig,” sagde manden.

Tilståelsen betød, at politibetjenten ikke behøvede at vidne i sagen.

Konsekvenserne begyndte at gå op for manden

Kort efter skiftede stemningen karakter på et splitsekund. Den midaldrende mand kradsede sig i sin hårløse hovedbund, da anklageren foreslog en passende straf i sagen:

”6.000 kroner og betinget frakendelse af kørekortet i seks måneder.”

Først i det øjeblik sivede konsekvenserne ind hos manden. Manden forsøgte at tale sin sag. Et desperat forsøg på at formildne straffen.

”Jeg har ikke råd til at miste mit kørekort. Jeg er selvstændig håndværker, og jeg har ingen ansatte under mig,” fortalte han.

Ifølge manden selv havde han allerede lært af sin fejl. Han fortrød det, og han fandt ud af, at det slet ikke var ham. Der var altså ingen risiko for, at han vil gøre det igen.

”Jeg er normalt ikke en, der kører sådan. Købet af motorcyklen er det største fejlkøb, jeg har gjort. Jeg købte den, fordi min kammerat havde en magen til. Den var ret vild. Den kan køre 120 km/t i første gear og over 300 km/t på toppen. Den var for vild til mig, derfor har jeg allerede solgt den og købt en gammel Harley i stedet, som jeg kan more mig med, selvom den ikke kører hurtigt, ” sagde manden.

Alvoren havde ramt den motorcykelglade håndværker, men det var for sent. Dommeren viste ikke medlidenhed med manden. Han blev dømt ud fra Færdselsloven §118 med en bøde på 6.000 kroner og betinget frakendelse af kortet i seks måneder. Hvis ikke han betaler bøden rettidigt, vil straffen suppleres med ti dage i fængsel.

Nu står manden over for en svær udfordring. Han skal finde ud af, hvordan han kan arbejde som håndværker uden et kørekort.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *