Nedsabling i finalen for skolefodbold

Tirsdag formiddag i Lyseng stod på skolefodboldfinale mellem Skødstrup Skole og Højvangskolen fra Stavtrup. De fremmødte på Lyseng Idrætspark blev vidne til et brag af en kamp.
Skødstrup Skoles 15 drenge var klar til kamp

Af Jannick Elkjær

En let, opfriskende brise viftede henover anlægget og ruskede blidt i træerne, der omkransede banen. Glimtvis tittede solen frem mod den fugtige, bløde kunstgræsbane. Det var på alle måder blændende fodboldvejr.

Tiden stod i et øjeblik stille. En høj bold dalede langsomt ned fra himlen efterfulgt af et bulder. To forsvarsspillere fra Højvangskolen og Skødstrup Skoles anfører Christian Lundqvist var klasket sammen i feltet. Spillernes øjne blev fortvivlet kastet mod dommeren i det neongule tøj. Han blæste i fløjtede og pegede på pletten. Han var ikke i tvivl. Der var straffespark. Alles blik blev hurtigt rettet mod Christian Lundqvist, der forsigtigt gik hen til pletten.

“Jeg var lidt nervøs, da jeg skulle sparke”

Store forventninger til finalen

Skolefodboldturneringen arrangeres af Aarhus Fodbold Forum og Århus Stiftstidende. Den bliver spillet én gang om året og blev tirsdag afviklet for 27. gang. I år var 20 drengehold tilmeldt.

Det var første gang, at Skødstrups drenge var nået helt til finalen. Træner for Skødstrups skolefodboldhold Sidse Krabsen fortæller:

”Vi har ikke prøvet det før, og alle har hænderne oppe ude ved os. De synes, at det er megafedt.”

Til trods for, at det var Skødstrup Skoles debut i finalen, så vil Sidse Krabsen gerne fuldende deres skolefodboldrejse.

”Jeg forventer, at de spiller lige så godt, som de har gjort i de andre kampe. Og at de giver alt hvad de har. Det vil betyde alt for dem. Det vil sætte et historisk spot på Skødstrup Skole. Endelig kan man måske vise, at vi er en lille fodboldnation ude ved os.”

I omklædningsrummet inden kampen brummede høj hiphopmusik fra en Soundboks.

”Stemningen er god. Jeg er sikker på, at vi nok skal gå ud og levere en god præstation. Det kilder lidt i maven,” fortæller Christian Lundqvist.

”Det skal lykkes, at vi står godt i vores defensiv. Så skal vi frem ad banen og lave nogle mål, men vi kommer nok lige til at skulle se modstanderholdet an i starten,”

Intens start på kampen

Præcist kl. 12 fløjtede dommeren opgøret i gang.

Duellen mellem de to hold startede jævnbyrdigt, men det var også kun i den spæde start af kampen. 3 minutter inde i kampen valfartede et hav af Skødstrup-tilhængere til kampen. De havde medbragt banner, tågehorn og trommer.

Med supporten i ryggen begyndte Skødstrups spil lige så stille at flyde. Der var kun gået 5 minutter før, at Skødstrups angriber ud af det blå huggede til bolden. Et uimodståeligt skud bragede med stor kraft på træværket. Det var et varselsskud, om hvad der var i vente.

Efter godt 20 minutters spil blev Højvangskolen mål sat under beskydning. Bombardementet førte til et straffespark. Det blev begået på anfører Christian Lundqvist, og han var også mand for at tage sparket.

”Alle på holdet sagde, at jeg skulle sparke. Så jeg tænkte, så tager jeg den. Jeg sparkede den ind, og det hele blev bare fantastisk efter det.”

Magtdemonstrationen blev indledt

Dommeren fløjtede til pause. Med et hårdt, fladt spark havde Christian Lundqvist udplaceret målmanden og bragt holdet foran 1-0. Kirkeklokker havde ringet i løbet af kampen. I anden halvleg blev Højvangskolens drømme begravet.

Taktikmøde i pausen fik stor effekt for anden halvleg

I anden halvleg var der atter fokus på Christian Lundqvist, da han vippede en bold ind mod målet. 2-0 stod det pludseligt. Christian var her, dér og allevegne. Han var den første i presspillet, spilleren der clearede bolde væk i forsvaret og den farligste oppe foran.

Skødstrup Skole stoppede ikke her. Boldene susede forbi ørerne på modstandernes målmand. Højvangskolen kollapsede lige så stille, og det blev hurtigt 3 -0 og 4-0.

Skødstrups Skoles spillere kunne smage sejren nærme sig, men ved et koncentrationssvigt i forsvaret, snød Højvangskolens anfører en offsidefælde og gjorde det til 4-1.

Højvangskolen havde dog ikke mere at byde ind med. Deres små teknikker blev fysisk overmatchet af Skødstrups spillere. Kort før tid blev det sidste søm puttet i kisten, da Skødstrupspillere gjorde det til 5-1, som også blev slutresultatet.

En begejstret Christian Lundqvist fortalte efter sejren:

”Vi rammer niveauet både kollektivt og individuelt. Vi var klart bedre end modstanderholdet. Jeg tænker, at vi skal have en fest hjem i bussen, det er helt sikkert. Vi har allerede fejret det med børnechampagne her ude på lægterne.”